Voedselvoorziening tijdens coronacrisis

Voedselvoorziening tijdens coronacrisis

15 okt 2020

Bericht

Komt onze voedselvoorziening in gevaar in tijden van crises? Met die vraag houdt sociologe Yuna Chiffoleau zich al sinds 2017 bezig in opdracht van het Franse onderzoeksinstituut INRAE. In eerste instantie werd er gekeken naar scenario’s als een blokkade of een brand bij belangrijke groothandels voor versproducten. Uiteindelijk bleek het gevaar uit een andere hoek te komen. In heel Europa werd dit jaar de bevolking in lockdown geplaatst om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Chiffoleau ging dan ook na welke impact deze crisis had op de voedselketen.

Enquêtes over de voedselketen

In samenwerking met de partners Institut Agro en Terralim deed de onderzoekster enquêtes over de voedselketen bij producenten, distributeurs en consumenten. Er werd gekeken naar hun ervaringen, de problemen waarmee ze geconfronteerd werden en de oplossingen die ze hiervoor vonden. Ook vergeleek ze de officiële richtlijnen van de overheid en de situatie in de praktijk. In een nieuwsbrief communiceerde Chiffoleau vervolgens op regelmatige basis de resultaten van de bevragingen.

Droge voeding

In de eerste week van de lockdown werd er in Franse supermarkten, net zoals in vele andere landen, vooral droge voeding gehamsterd. De stormloop op verse producten bleef daarentegen uit, maar verplaatste zich wel. In plaats van in de supermarkten kochten de Fransen nu opvallend meer verse producten op lokale markten. Ze schakelden dus over van de lange naar de korte keten.

Nieuwe concepten

Toen de lokale markten in de tweede week van de lockdown gesloten werden, vreesden producenten dat ze met hun producten zouden blijven zitten. Ze vonden echter snel alternatieven. Er werden verscheidene projecten opgezet, zoals online verkoop, leveringen aan huis en samenwerkingen met andere producenten. Ook lokale besturen zorgden mede voor de promotie van plaatselijke ondernemingen. De korte keten slaagde er dus in om snel nieuwe distributiekanalen op poten te zetten om zo de voedselvoorziening te kunnen blijven garanderen.

Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf. Het hele artikel lezen, of soortgelijke artikelen thuis op de mat? Vraag een gratis proefnummer aan!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Stikstofbeleid grotere kopzorg voor boeren dan cor

Stikstofbeleid grotere kopzorg voor boeren dan corona

11 sep 2020 Bericht
Stikstofbeleid grotere kopzorg voor boeren dan corona
De agrarische wereld na corona

De agrarische wereld na corona

6 aug 2020 Bericht
De agrarische wereld na corona
Corona-uitbraak in Duitse kalkoenslachterij

Corona-uitbraak in Duitse kalkoenslachterij

25 jun 2020 Bericht
Corona-uitbraak in Duitse kalkoenslachterij


Vakpartner nieuws

Beijer: “Kip went aan situatie vermeerdering dankz

Beijer: “Kip went aan situatie vermeerdering dankzij dubbel drinkwatersysteem”

23 jul 2020 Pluimveekrant - juli 2020 De Nijborg Agri
Beijer: “Kip went aan situatie vermeerdering dankzij dubbel drinkwatersysteem”
“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de s

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”

19 mei 2020 Bericht
“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies