Onderzoek wijst uit dat consument niet weet wat boer verdient

26 jun 2020

Video

Royal Agrifirm Group heeft onderzoek gedaan naar de prijsbewustheid van de Nederlandse consument. Met de campagne ’Gebruik je boerenverstand' wil Agrifirm boeren en telers helpen om de consument bewust te maken van de inkomstenverdeling in de voedselketen. Uit het onderzoek is gebleken dat de prijs die de boer ontvangt voor zijn producten te hoog wordt inschat. Gemiddeld werden de inkomsten voor de boer en teler door de 12.700 respondenten met bijna 50% overschat. 

Dierenwelzijn

“Agrifirm is gestart met deze campagne om mensen ervan bewust te maken dat we een enorme druk leggen op onze boeren en telers met alle eisen die we stellen aan ons voedsel”, zegt Dick Hordijk, CEO van Royal Agrifirm Group. “Door deze campagne en het onderzoek krijgt de consument een beter inzicht in de voedselketen en willen we de waardering voor voedsel van Nederlandse bodem vergroten. De afgelopen jaren hebben Nederlandse boeren enorm veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld dierenwelzijn en verduurzaming, terwijl de prijs die ze voor hun producten krijgen amper is gestegen. Nu en in de toekomst zullen er alleen maar strengere maatregelen worden opgelegd. Boeren en telers kunnen en willen daar aan voldoen, mits ze een correcte prijs krijgen voor hun producten.” Agrifirm zet zich in voor het realiseren van (retail)concepten waarmee de boer een betere prijs krijgt en onderzoekt mogelijkheden voor kortere ketens om zo consument en boer dichter bij elkaar te brengen.

Onderzoek

De deelnemers aan het onderzoek schatten de omzet voor de boer substantieel te hoog in ten opzichte van wat de Nederlandse boeren en telers daadwerkelijk voor hun producten ontvangen. Uitschieters in de onderzoeksresultaten bleken de volgende producten*:
Bospeen: geschat €0,57 en in werkelijkheid gemiddeld €0,15 per kg
Kip: geschat €1,36 en in werkelijkheid gemiddeld €0,80 per kg
Hamlappen: geschat €3,28 en in werkelijkheid gemiddeld €1,76 per kg
Biefstuk: geschat €7,47 en in werkelijkheid gemiddeld €4,66 per kg



Geografisch bleken er geen verschillen, zowel in de Randstad als in de meer landelijke gebieden in Nederland waren dezelfde misvattingen zichtbaar. Ook de leeftijdscategorie lijkt geen impact te hebben op de prijsperceptie. Een opvallend resultaat is dat vrouwen de inkomsten van de boer significant hoger inschatten dan in werkelijkheid het geval is. Vrouwen zaten er gemiddeld 56% naast en mannen gemiddeld 39%.

Nederlandse boeren


“Dit onderzoek is een eerste stap, gericht op bewustwording onder consumenten over de prijs die een Nederlandse boer krijgt voor zijn product,” vertelt Dick Hordijk. “Het vervolg van de campagne ‘Gebruik je boerenverstand’ laat zien hoe boeren in Nederland voedsel produceren en wat zij doen aan thema’s als biodiversiteit, dierenwelzijn en voedselkwaliteit.” De Nederlandse overheid en consumenten stellen steeds meer eisen aan Nederlandse boeren. Structurele maatregelen op het vlak van duurzaamheid en dierenwelzijn worden continu aangescherpt, terwijl de beloning voor deze investeringen van de boeren al jaren niet gestegen is. Denk bijvoorbeeld aan weidegang van de koeien, meer hokruimte voor de varkens en restricties op het gebruik van meststoffen. Om te kunnen investeren in een blijvende verduurzaming van de agrarische sector is een beter verdienvermogen voor de boer noodzakelijk. De Nederlandse consument betaalt ten opzichte van andere (West-) Europese landen een relatief lage prijs voor zijn boodschappen, maar overschat welk deel van de voedselprijs naar de boer gaat. (Bron: CBS 2018)

*Opbrengstschattingen voor de boer bij producten als eieren, aardappelen, kip, rundvlees, bospeen, boerenkaas, peren, varkensvlees en bloemkool zijn opgevraagd. Er is bewust gekozen voor een selectie producten die in alle supermarkten verkrijgbaar zijn en er is rekening gehouden met gemiddelde marktprijs (voor de boer) van een heel jaar om zogenaamde “seasonality” impact op te vangen.

Marktprijzen

Product

Geschatte prijs door consument

Gem. marktprijs**

Gem. prijs supermarkt**

Bloemkool (per st)

0,78

0,77

1,94

Conference peren (per kg)

0,50

0,52

1,75

Aardappelen (per kg)

0,41

0,28

1,89

Bospeen (per kg)

0,57

0,15

2,15

Biefstuk (per kg)

7,47

4,66

21,06

Jong belegen boerenkaas (per kg)

5,96

4,68

14,26

Hamlappen (per kg)

3,28

1,76

10,66

Scharreleieren (per 10 stuks)

0,99

0,85

2,98

Hele kip (per kg)

1,36

0,80

5,81

TOTAAL

€21,33

€14,47

€62,50

Bekijk hier alle resultaten van de game (periode 25 april t/m 12 mei 2020).

**De prijs van de boer is het marktprijsgemiddelde van een heel jaar om seizoensimpact of een incidentele piek of dip in de prijs op te vangen. Voor de supermarktprijzen is de gemiddelde prijs voor een product berekend op basis van de prijs voor dit product in verschillende supermarkten (zowel goedkopere als duurdere supermarkten).

Bron: Agrifirm

Gerelateerde artikelen

Arvesta blijft internationaal groeien en investeer

Arvesta blijft internationaal groeien en investeert in Vaesken

26 jun 2020 Bericht
Arvesta blijft internationaal groeien en investeert in Vaesken
Neerslagtekort vergelijkbaar met recordjaar 1976

Neerslagtekort vergelijkbaar met recordjaar 1976

26 jun 2020 Bericht
Neerslagtekort vergelijkbaar met recordjaar 1976
Eierprijzen af boerderij maken forse stijging

Eierprijzen af boerderij maken forse stijging

27 mei 2020 Bericht
Eierprijzen af boerderij maken forse stijging
Weinig prijsbeweging in keten pluimveevlees

Weinig prijsbeweging in keten pluimveevlees

19 feb 2020 Bericht
Weinig prijsbeweging in keten pluimveevlees
Consumentenprijs eieren op hoog niveau

Consumentenprijs eieren op hoog niveau

19 feb 2020 Bericht
Consumentenprijs eieren op hoog niveau


Vakpartner nieuws

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de s

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”

19 mei 2020 Bericht
“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij
Onderzoek naar het circulair houden van kippen

Onderzoek naar het circulair houden van kippen

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Onderzoek naar het circulair houden van kippen

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies