Lagere prijzen in de hele keten pluimveevlees

Lagere prijzen in de hele keten pluimveevlees

15 jan 2020

Bericht

In oktober zijn de prijzen in alle schakels van de pluimveevleesketen gedaald. De consumentenprijs van pluimveevlees was in oktober een kleine 2% lager dan in augustus. Ook de prijzen af slachterij (producentenprijzen) daalden met 2%.

De prijzen af boerderij kwamen zelfs 5% lager uit dan in augustus. Deze daling is groter dan de reguliere daling in het najaar volgens het seizoenpatroon. De slachterijen geven aan dat de prijzen onder grote druk staan door concurrentie vanuit derde landen.

Ontwikkeling Pluimveevlees

De consumentenprijs van pluimveevlees in de Nederlandse retail is in september gelijk gebleven en in oktober gedaald. De index voor oktober was 115 (2015=100), een kleine 2% lager dan in augustus. Deze index is gebaseerd op de gemiddelde prijs van pluimveevlees van alle concepten op basis van langzaam groeiende kip. De prijzen voor de producten af slachterij zijn in oktober ook gedaald. De index was 100 in oktober, ook 2% lager dan in augustus. Slachterijen ontvangen gemiddeld genomen een lagere prijs dan de voorgaande maanden. De prijzen af boerderij zijn in zowel september als oktober fors gedaald. De prijsindex van september was 94 (2015=100) en in oktober 91. In vergelijking met de index van augustus (95) is dit een prijsdaling van 5%. De kosten voor de vleeskuikenhouders zijn in deze periode niet noemenswaardig veranderd, waardoor het inkomen duidelijk lager uitkomt. Volgens het seizoenspatroon daalt de prijs af boerderij altijd in het najaar, maar deze daling is veel groter. Dit jaar staan de prijzen al vanaf deze zomer onder druk. De slachterijen geven aan de goedkope importen uit derde landen zoals Brazilië en Oekraïne de prijs onder druk zetten. De vleeskuikenhouders verminderen de productie door lagere eindgewichten van de kuikens en een langere leegstandsperiode.  

Achtergrond pluimveeketen

De hoofdmoot (90 tot 95%) van de binnenlandse afzet van pluimveevleesproducten wordt door consumenten gekocht in supermarkten. Hiervan is verse kipfilet het belangrijkste product. De pluimveeketen is sterk geïntegreerd en slachterijen regelen dat de productie van de verschillende schakels op elkaar wordt afgestemd. Slachterijen en verwerkers leveren aan de retailers en vleeskuikenbedrijven leveren kuikens aan de slachterijen. Toeleveranciers aan vleeskuikenbedrijven zijn: vermeerderaars (producenten van broedeieren), kuikenbroederijen en mengvoerleveranciers.

Toelichting pluimveeprijzen

Er zijn 15 middelgrote en grote slachterijen in Nederland. Verdere verwerking vindt veelal plaats door een bedrijf op een andere locatie dan de slachterij. Daar worden geslachte kuikens verder verwerkt tot consumentenproducten (kipfilet, drumstick, dijen, vleugels). De twee grootste spelers binnen Nederland slachten en verwerken zelf; qua volume hebben beide bedrijven samen meer dan de helft van de markt in handen.

Er zijn ongeveer 600 bedrijven die vleeskuikens houden. Zes- tot achtmaal per jaar leveren zij vleeskuikens (kip) op een gewicht van 2 à 2,5 kg aan de slachterij. De slachterijen en verwerkers leveren het pluimveevlees op schaal aan de retailers. Meer dan de helft van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd. Ook wordt pluimveevlees geïmporteerd. Importpluimveevlees wordt vooral gebruikt in foodservice en in de verwerkende industrie.

Binnen de groep vleeskuikenhouders houdt een deel langzaam groeiende vleeskuikens, waarvan het vlees in de vorm van allerlei concepten in de Nederlandse supermarkten verkocht wordt.
Het merendeel van de Nederlandse vleeskuikenhouders(met circa 65 à 70% van de kuikens) houdt gangbare snelgroeiende kuikens. Het vlees van deze kuikens wordt afgezet in de foodservice (vooral quick service restaurants) en export. De prijs afboerderij is gebaseerd op de marktprijs van de gangbare snelgroeiende kuikens. De consumentenprijs is gebaseerd op de prijzen in de Nederlandse supermarkten en deze prijs heeft betrekking op het pluimveevlees van de langzaam groeiende vleeskuikens. In de praktijk is er een wisselwerking tussen de opbrengstprijs af boerderij van de snelgroeiende en langzaam groeiende vleeskuikens.

Prijsvorming pluimveevlees

De consumentenprijs kent nauwelijks seizoensinvloeden. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden 1- tot 2-jaarcontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, zowel op producentenniveau, maar ook af boerderij. Er is een seizoenspatroon met hogere prijzen in de zomerperiode. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs.

Voedselprijzenmonitor pluimveevlees

Bron: Agrimatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Luchtvaartsector ook op 'stikstofmatje' geroepen

Luchtvaartsector ook op 'stikstofmatje' geroepen

15 jan 2020 Bericht
Luchtvaartsector ook op 'stikstofmatje' geroepen
Nieuwe samenwerking tussen Schothorst Feed Researc

Nieuwe samenwerking tussen Schothorst Feed Research en Groeikracht

14 jan 2020 Bericht
Nieuwe samenwerking tussen Schothorst Feed Research en Groeikracht
Nieuw ludiek boerenprotest aangekondigd door Agrac

Nieuw ludiek boerenprotest aangekondigd door Agractie

14 jan 2020 Bericht
Nieuw ludiek boerenprotest aangekondigd door Agractie


Vakpartner nieuws

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de s

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”

19 mei 2020 Bericht
“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij
Onderzoek naar het circulair houden van kippen

Onderzoek naar het circulair houden van kippen

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Onderzoek naar het circulair houden van kippen

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies