Meer focus op veevoer in keurmerk leghenhouderijen

Meer focus op veevoer in keurmerk leghenhouderijen

14 okt 2019

Bericht

De klimaatimpact van het veevoer wordt een belangrijke pijler bij het certificeren van duurzame leghenhouderijen. Stichting Milieukeur (SMK) is druk bezig met het omvormen van Milieukeur naar het nieuwe ‘On the way to PlanetProof Eieren’. “Het voer is een belangrijke factor voor de CO2-footprint van leghennen.”

SMK organiseerde afgelopen dinsdag een hoorzitting over de wijzigingen binnen het certificatieschema van ‘On the way to PlanetProof Eieren’. Volgens Annika de Ridder, projectleider agroketens binnen SMK, is een dergelijke bijeenkomst van belang om inbreng uit de praktijk voor de concept-certificeringseisen te verwerken. Gebruikers, leveranciers, adviseurs en andere belanghebbenden kwamen naar Nijkerk om een zienswijze op de beoogde wijzigingen te geven. “Voor ons is dit erg belangrijk omdat de beoogde criteria ook in de praktijk moeten werken. De aanwezigen spiegelen hun eigen ervaringen aan de doelstellingen.”

Duurzame voerproducten

Het vernieuwde keurmerk is op details anders dan Milieukeur. Er wordt in ieder geval meer focus gelegd op veevoer. “We willen in beeld krijgen wat de klimaatimpact van veevoerders is, zodat we normen kunnen stellen aan duurzaam voerproducten”, legt De Ridder uit.

"De beoogde criteria moeten ook in de praktijk werken."

SMK wil daarvoor met Feetprint werken. Dit is een tool, ontwikkeld door Blonk Milieu Advies en Wageningen Universiteit, waarmee de CO2-footprint van de veevoeders berekend wordt. “Bij de hoorzitting kregen we mee dat de tool voor leghennen nog niet volledig is ingevuld. Voor ons is het zaak om dit na te vragen. Mocht dit kloppen, dan moeten we afwegen of er misschien een overgangstermijn moet komen, zodat dit kan worden aangepast. We moeten ook bedrijven de kans geven om op de nieuwe criteria voor te sorteren. Overigens is het gezien de politieke en maatschappelijke aandacht voor klimaat verbazingwekkend dat, als het klopt, er zo weinig mee is gedaan.”

Praktische input uit hoorzitting

De hoorzitting leverde SMK ook andere praktische input op. In het nieuwe certificeringsschema zijn er naast de veevoeders ook kleine wijzigingen op thema’s als energieverbruik en mestverbranding. “Dan gaat het om hele praktische zaken. Neem bijvoorbeeld het terugdringen van plastic verpakkingen. Veel eieren worden al in karton verpakt. Voor een trede van dertig eieren wordt een plastic seal gebruikt, waar niet zo snel een alternatief voor is. Hoe houd je de eieren dan in de verpakking? Het moet wel werkbaar blijven. Daar zullen we naar moeten kijken voor we de definitieve criteria vaststellen.”

Voor de aanpassingen heeft SMK nog zo’n twee-en-een-halve maand. De gewijzigde criteria worden per 1 januari 2020 van kracht.    

Meer informatie over On the way to Planet Proof Eieren vindt u hier.

Tekst: Martin de Vries

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Europees onderzoek naar stress bij leghennen

Europees onderzoek naar stress bij leghennen

10 okt 2019 Bericht
Europees onderzoek naar stress bij leghennen
Eieren en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verb

Eieren en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden

27 jun 2019 Bericht
Eieren en gezondheid onlosmakelijk met elkaar verbonden
Saldo leghennen driekwart lager dan vorig jaar

Saldo leghennen driekwart lager dan vorig jaar

7 mrt 2019 Bericht
Saldo leghennen driekwart lager dan vorig jaar


Vakpartner nieuws

“Bij nieuwe stal kiezen we weer voor voerpannen”

“Bij nieuwe stal kiezen we weer voor voerpannen”

16 jul 2020 Pluimveekrant - juli 2020 De Nijborg Agri
“Bij nieuwe stal kiezen we weer voor voerpannen”
“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de s

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”

19 mei 2020 Bericht
“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies