IPCC waarschuwt: Vanaf 2050 mogelijk wereldwijd vo

IPCC waarschuwt: Vanaf 2050 mogelijk wereldwijd voedseltekort

14 aug 2019

Bericht

Mensen zijn direct afhankelijk van land voor de productie van voedsel en het verkrijgen van zoet water. Echter is er een sterke relatie tussen de manier waarop wij wereldwijd land gebruiken en de toenemende klimaatverandering, droogte en verwoestijning. Als wij onze manier van landgebruik niet drastisch aanpassen, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor het klimaat, de biodiversiteit en de voedselzekerheid.

Dat concluderen de wetenschappers van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) in een nieuw rapport over klimaatverandering en landgebruik. Voor de totstandkoming van dit rapport heeft het IPCC verschillende disciplines gecombineerd.

Landdegradatie en klimaatverandering

Op de wereld wordt ongeveer 70 procent van het beschikbare (ijsvrije) land gebruikt door mensen. Een belangrijk en groeiend aandeel hierin is het gebruiken van land als landbouwgrond. Land kan een ‘sink’ (opslagplek) voor broeikasgassen zijn wanneer bijvoorbeeld de bossen op het land CO2 op slaan. Echter hebben veel vormen van menselijk landgebruik het tegenovergestelde resultaat: uitstoot van broeikasgassen.

Het voortdurend omzetten van land tot landbouwgrond en klimaatverandering versterken elkaar, zo stellen de wetenschappers. Het in zeer hoge mate omzetten van onder andere bosrijk land tot landbouwgrond heeft grote gevolgen voor de biodiversiteit en het bosoppervlak. Het leidt tot uitputting en uitdroging van de grond, verwoestijning en opwarming van het klimaat. Gevolgen van klimaatverandering zijn juist ook extreem weer, droogte en landdegradatie. Dit voert de druk weer op om additioneel land in gebruik te nemen als landbouwgrond.

Voedselzekerheid

Om klimaatverandering en de gerelateerde verdroging en verwoestijning tegen te gaan, moeten er ingrijpende stappen ondernomen worden om het land op een duurzamere manier te gebruiken. Gebrek aan effectieve maatregelen om landdegradatie tegen te gaan, zal leiden tot verhoogde uitstoot van broeikasgassen en het verlagen van de zogenoemde koolstof ‘sinks’. Hierdoor zullen wij het doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 tot 2 graden niet behalen, zo benadrukken de wetenschappers.

Mogelijk voedseltekort in 2050

Voedselproductie is een belangrijk aandeel van ons landgebruik. Onze manier van landgebruik en onze voedselsystemen zullen efficiënter moeten, willen wij de klimaatdoelen halen en de druk op bossen en land verminderen. Wij zullen met oplossingen moeten komen die zowel voedselproductie bevorderen, als de uitstoot van broeikasgassen en verdroging van de bodem tegengaan. Dat kan bijvoorbeeld door ons dieet aan te passen. Ook is het belangrijk dat wij het verlies van voedsel en voedselverspilling tegengaan. Anders dreigt er al vanaf 2050 een voedseltekort, zo concludeert het IPCC.

Bron: GroenKennisnet

Gerelateerde artikelen

"Vertel je verhaal: voor jezelf, de omgeving en de

"Vertel je verhaal: voor jezelf, de omgeving en de toekomst van de pluimveesector"

23 jul 2019 Pluimveekrant - juni 2019
"Vertel je verhaal: voor jezelf, de omgeving en de toekomst van de pluimveesector"
Voedselveiligheid is en blijft topprioriteit binne

Voedselveiligheid is en blijft topprioriteit binnen IKB Ei

26 jun 2019 Bericht
Voedselveiligheid is en blijft topprioriteit binnen IKB Ei
Halvering van voedselverspilling in 2030: hoe dan?

Halvering van voedselverspilling in 2030: hoe dan?

20 jun 2019 Bericht
Halvering van voedselverspilling in 2030: hoe dan?


Vakpartner nieuws

Het LAT concept als variant op de Quality Time voo

Het LAT concept als variant op de Quality Time voor vleeskuikenouderdieren

10 jul 2019 Bericht WUR/Aeres
Het LAT concept als variant op de Quality Time voor vleeskuikenouderdieren
Bundeling van krachten voor het beste resultaat

Bundeling van krachten voor het beste resultaat

24 jun 2019 Bericht WUR/Aeres
Bundeling van krachten voor het beste resultaat
Welzijn van kippen versus volksgezondheid; opvatti

Welzijn van kippen versus volksgezondheid; opvattingen en stakeholders

18 jun 2019 Bericht WUR/Aeres
Welzijn van kippen versus volksgezondheid; opvattingen en stakeholders

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies