ForFarmers realiseert voederconversie onder 1,0 me

ForFarmers realiseert voederconversie onder 1,0 met vleeskuikenvoer

14 jan 2019

Bericht

Een lage voederconversie is een belangrijke indicator van efficiëntie. Hoe minder voer een vleeskuiken opneemt om te kunnen groeien, hoe efficiënter en duurzamer zij is. ForFarmers-klanten die voeren met vleeskuikenconcept Apollo, hebben de afgelopen periode zeer scherpe voederconversies behaald. Daarbij is de magische grens onder de 1,0 meermaals doorbroken. De twee best presterende koppels, afgesloten in december 2018, toonden een gecorrigeerde voederconversie (1.500 gram) van respectievelijk 0,911 en 0,983. 

“Tot voorkort leek een voederconversie onder 1,0 bijna onmogelijk. Klanten zijn zeer goed te spreken over de lage voederconversie en het droge strooisel met ons vernieuwde vleeskuikenvoer Apollo,” vertelt Rinze Exterkate, productmanager vleespluimvee bij ForFarmers.

Efficiënte voedselproductie

De Nederlandse pluimveesector laat een steeds lagere voederconversie zien. De sector toont daarmee dat het in staat is steeds efficiënter en duurzamer vlees te produceren. “Immers, met lagere voederconversies is minder voer nodig, en daarmee worden in totaal minder grondstoffen gebruikt,” vervolgt Exterkate. “Als we ons daarnaast realiseren dat veel grondstoffen van pluimveevoeders niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, dragen we hiermee bij aan de circulaire landbouw.”

Focus voor 2019

Het toewerken naar deze structureel lagere voederconversies past binnen de missie van ForFarmers ‘For the Future of Farming’, waarin zij zich inzet voor de continuïteit van het boerenbedrijf en een verdere verduurzaming van de agrarische sector. Exterkate: “We zijn er trots op samen met onze klanten bij te kunnen dragen aan de productie van efficiënt en gezond pluimveevlees. In 2019 zullen wij hier nog meer nadruk op leggen.” 

VC 2.300 als kengetal

In 2018 introduceerde ForFarmers een nieuw kengetal, VC 2.300, als alternatief voor de VC 1.500. Deze waarde voor voederconversie heeft een slachtgewicht van 2.300 gram als uitgangspunt, wat beter aansluit bij de huidige slachtgewichten van vleeskuikens. Daarnaast blijkt uit praktijkgegevens dat een correctie van 2 punten per 100 gram beter is (in tegenstelling tot 4 punten per 100 gram bij de VC 1.500). De gecorrigeerde VC 2.300 leidt zo tot een meer realistische voederconversie en is een betere maatstaf om koppels, stallen of voeders onderling te beoordelen of te vergelijken.

Bron: ForFarmers

Deel dit artikel

“Een druk op de knop en hij begint te lopen.”

Compacte palletiseerrobot geeft gewenst arbeidsver

De Meggbot

Het volautomatisch stapelen van eieren op pallets is voor pluimveehouders René en Liza Beek een uitkomst gebleken. COBOT Automation plaatste op het bedrijf de Meggbot TP100. De betaalbare robot past precies in de beperkte ruimte en is eenvoudig in de bediening.

Lees ervaring >

Gerelateerde artikelen

Open dag MDV-vleeskuikenstal

Open dag MDV-vleeskuikenstal

9 jan 2019 Bericht
Open dag MDV-vleeskuikenstal
Inkomen vleeskuikenbedrijven stabiel op hoog nivea

Inkomen vleeskuikenbedrijven stabiel op hoog niveau

19 dec 2018 Bericht
Inkomen vleeskuikenbedrijven stabiel op hoog niveau
ForFarmers introduceert Apollo: Een nieuw voerconc

ForFarmers introduceert Apollo: Een nieuw voerconcept voor vleeskuikens

25 apr 2018 Bericht
ForFarmers introduceert Apollo: Een nieuw voerconcept voor vleeskuikens


Vakpartner nieuws

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de s

“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”

19 mei 2020 Bericht
“Geen pakjes sjouwen, toch houd je reuring in de stal”
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Impact PEC op de Nederlandse Pluimveehouderij
Onderzoek naar het circulair houden van kippen

Onderzoek naar het circulair houden van kippen

13 mei 2020 Bericht WUR/Aeres
Onderzoek naar het circulair houden van kippen

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies