Stabiele prijzen in de keten voor pluimveevlees

Stabiele prijzen in de keten voor pluimveevlees

24 jan 2018

Bericht

De prijzen van pluimveevlees geven een stabiel beeld in alle schakels in de keten. De opbrengstprijzen voor de vleeskuikenhouders zijn al een langere periode nagenoeg onveranderd. De prijzen voor de producten af slachterij waren gedurende de zomermaanden ook redelijk vast. De consumentenprijzen laten kleine schommelingen zien, maar sinds april is de prijs nagenoeg niet veranderd.

Heel

Prijsontwikkeling 

De prijzen van pluimveevlees in de supermarkt zijn in de zomermaanden van 2017 gelijk gebleven. Van maand tot maand zijn er wel kleine schommelingen, maar sinds april is de prijsindex op het niveau van 120 gebleven. Wel is de index duidelijk hoger ten opzichte van een jaar geleden: in september 2016 was de index namelijk 115. De supermarkten vragen dus nu hogere prijzen voor hetzelfde product. De prijzen voor de producten af slachterij zijn in september iets gestegen. De index was toen 102 punten. Volgens het seizoenspatroon gaan de prijzen in het najaar iets dalen.

De opbrengstprijzen voor de pluimveehouders zijn in augustus en september exact gelijk gebleven. De index is al meerdere maanden net onder 107 punten. Op de markt is vraag en aanbod voor vleeskuikens al een langere periode redelijk in evenwicht. Een deel van de vleeskuikenhouders is in 2016 omgeschakeld naar concepten (kip van Morgen varianten). Ook op deze markt is er evenwicht in vraag en aanbod.   

Keten 

De hoofdmoot (90 tot 95%) van de binnenlandse afzet van pluimveevleesproducten wordt door consumenten gekocht in supermarkten. Hiervan is verse kipfilet het belangrijkste product. De pluimveeketen is sterk geïntegreerd en slachterijen regelen dat de productie van de verschillende schakels op elkaar wordt afgestemd. Slachterijen en verwerkers leveren aan de retailers en vleeskuikenbedrijven leveren kuikens aan de slachterijen. Toeleveranciers aan vleeskuikenbedrijven zijn: vermeerderaars (producenten van broedeieren), kuikenbroederijen en mengvoerleveranciers. 

Toelichting op drie niveaus

Er zijn 15 middelgrote en grote slachterijen in Nederland. Verdere verwerking vindt veelal plaats door een bedrijf op een andere locatie dan de slachterij. Daar worden geslachte kuikens verder verwerkt tot consumentenproducten (kipfilet, drumstick, dijen, vleugels). De twee grootste spelers binnen Nederland slachten en verwerken zelf; qua volume hebben beide bedrijven samen meer dan de helft van de markt in handen. 

Er zijn ongeveer 600 bedrijven die vleeskuikens houden. Zes- tot achtmaal per jaar leveren zij vleeskuikens (kip) op een gewicht van 2 à 2,5 kg aan de slachterij. De slachterijen en verwerkers leveren het pluimveevlees op schaal aan de retailers. Meer dan de helft van de Nederlandse productie wordt geëxporteerd. Ook wordt pluimveevlees geïmporteerd. Importpluimveevlees komt niet terecht in het winkelschap, maar wordt vooral gebruikt in foodservice en in de verwerkende industrie. 

Prijsvorming 

De consumentenprijs kent nauwelijks seizoensinvloeden. Vleesverwerkers maken met de inkopers van de supermarkten afspraken over de kwaliteit en prijs van de producten. Er worden 1- tot 2-jaarcontracten afgesloten na tendering. Soms worden afspraken gemaakt op basis van de inkoopprijs bij de pluimveehouders. Een belangrijk deel wordt geëxporteerd. De prijzen op de buitenlandse markten hebben invloed op de prijs in Nederland, zowel op producentenniveau, maar ook af boerderij. Er is een seizoenspatroon met hogere prijzen in de zomerperiode. Prijzen af boerderij worden bepaald door de slachterijen en zijn afhankelijk van het moment van leveren. Bijna alle vleeskuikenhouders hebben een jaarcontract voor het leveren van de vleeskuikens aan een slachterij. In het contract staan afspraken over de leveringen en de kwaliteit van de kuikens, maar niet over de prijs. 

Bron: Agrimatie

Deel dit artikel

Heeft u vragen over producten of diensten uit dit artikel? Stel hier uw vraag!

Gerelateerde artikelen

Samen met het bedrijfsleven de klimaatopgave prakt

Samen met het bedrijfsleven de klimaatopgave praktisch oppakken

4 apr 2018 Bericht
Samen met het bedrijfsleven de klimaatopgave praktisch oppakken
Grootschalig onderzoek naar onderhandelingspositie

Grootschalig onderzoek naar onderhandelingspositie boer in keten

14 mrt 2018 Bericht
Grootschalig onderzoek naar onderhandelingspositie boer in keten
Prijzen pluimveevlees stabiel

Prijzen pluimveevlees stabiel

14 feb 2018 Bericht
Prijzen pluimveevlees stabiel
Rabobank: vraag naar kippenvlees zal blijven groei

Rabobank: vraag naar kippenvlees zal blijven groeien

12 feb 2018 Bericht
Rabobank: vraag naar kippenvlees zal blijven groeien
RVO: Afvoer van vleeskuikens

RVO: Afvoer van vleeskuikens

12 feb 2018 Bericht
RVO: Afvoer van vleeskuikens
ABN AMRO: aantal faillissementen agrarisch sector

ABN AMRO: aantal faillissementen agrarisch sector flink gedaald

5 feb 2018 Bericht
ABN AMRO: aantal faillissementen agrarisch sector flink gedaald
Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstall

Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstallen droog

18 jan 2018 Bericht
Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstallen droog
Lichte stijging inkomens, hoge stijging kosten bin

Lichte stijging inkomens, hoge stijging kosten binnen agrarische sector

9 jan 2018 Bericht
Lichte stijging inkomens, hoge stijging kosten binnen agrarische sector
Saldo vleeskuikens voor het eerst dit jaar boven l

Saldo vleeskuikens voor het eerst dit jaar boven langjarig gemiddelde.

4 jan 2018 Bericht
Saldo vleeskuikens voor het eerst dit jaar boven langjarig gemiddelde.
Aanmelden nieuwsbrief

VIV Europe 2018

Impex VIV Europe 2018

Welke nippel is het beste geschikt voor een kip met ongekapte snavel? En hoe zit het met antibioticagebruik en het spoelen van de drinklijnen.Dit en nog veel meer tijdens VIV Europe van 20-22 juni. Bezoek de stand van Impex in hal 11, stand B060 en wij helpen je graag!

Meer informatie

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies