Saldo vleeskuikens voor het eerst dit jaar boven langjarig gemiddelde.

4 jan 2018

Bericht

Saldo vleeskuikens voor het eerst dit jaar boven l

Het saldo vleeskuikens is in november 7.300 euro hoger dan dezelfde maand in 2016. Dat verschil is vooral ontstaan doordat het saldo november vorig jaar sterker daalde dan dit jaar. In oktober kwam een einde aan de stijgende trend sinds maart. Het saldo van november ligt voor het eerst dit jaar wel boven het langjarig gemiddelde.

Stabiele opbrengsten en lagere voerkosten
Na het lage prijsniveau begin dit jaar, zijn de contractprijzen in de loop van het jaar geleidelijk gestegen. In november is de opbrengstprijs 4 cent hoger dan in januari en 3 cent per kg hoger dan voorgaand jaar. De voerprijzen zijn de afgelopen maanden gedaald en liggen onder het niveau van vorig jaar. Geraamd wordt dat dit jaar de productie van pluimveevlees in de EU bijna 3% hoger is dan in 2016. Vooral in de twee grootste productielanden Polen en het VK zal het aanbod van kuikenvlees dit jaar toenemen. In Frankrijk herstelt de productie zich (+ 2%) na de teruggang als gevolg van de vogelgriepuitbraken. Voor Nederland wordt een gelijke productie voorzien als in 2016. 

In de eerste negen maanden van dit jaar is vanuit de EU 2% meer pluimveevlees naar landen buiten de EU uitgevoerd dan in 2016. Mede door de vogelgriepuitbraken vorig jaar, deden zich wel grote verschuivingen voor in de exportbestemmingen. Vooral de export van pluimveevlees naar Zuid-Afrika daalde sterk met 70%. Daarentegen ging meer pluimveevlees naar vooral Oekraïne, Hong Kong en Ghana. Begin december heeft een nieuwe uitbraak van vogelgriep in Nederland de export van pluimveevlees naar landen buiten de EU grotendeels stilgelegd. 

Saldo 7.300 euro hoger dan vorig jaar
Het saldo is in november hoger dan vorig jaar door hogere opbrengsten en lagere kosten van voer en eendagskuikens. Het saldo ligt nu iets boven het langjarig gemiddelde 2007-2016. Na aftrek van de overige kosten resteert een positief inkomen voor het standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Cumulatief saldo langzaam omhoog 
Het saldo in januari tot en met november ligt 16% lager dan vorig jaar. Dat is veroorzaakt door 3% lagere opbrengsten bij ongewijzigde kosten. Het totaalsaldo ligt 42.000 euro onder het langjarig gemiddelde van 2007-2016 en op het laagste niveau sinds 2012. Maar het verschil wordt langzamerhand wel kleiner.

Voortschrijdend jaarsaldo op laag niveau
Na de piek in juni 2016, is het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde saldo flink gedaald. Vanaf december is het verschil steeds negatiever geworden ten opzichte van het langjarig gemiddelde. In juli werd het dieptepunt bereikt met daarna een lichte verbetering. Over de periode december 2016 tot en met november 2017 ligt dat saldo 47.000 euro per bedrijf ofwel 5 euro per 100 afgeleverde kuikens onder het meerjaarsgemiddelde saldo.
 

Bron: Agrimatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Rabobank: vraag naar kippenvlees zal blijven groei

Rabobank: vraag naar kippenvlees zal blijven groeien

12 feb 2018 Bericht
Rabobank: vraag naar kippenvlees zal blijven groeien
RVO: Afvoer van vleeskuikens

RVO: Afvoer van vleeskuikens

12 feb 2018 Bericht
RVO: Afvoer van vleeskuikens
Stabiele prijzen in de keten voor pluimveevlees

Stabiele prijzen in de keten voor pluimveevlees

24 jan 2018 Bericht
Stabiele prijzen in de keten voor pluimveevlees
Saldo vleeskuikens iets hoger door lagere voerkost

Saldo vleeskuikens iets hoger door lagere voerkosten

27 okt 2017 Bericht
Saldo vleeskuikens iets hoger door lagere voerkosten
Aanmelden nieuwsbrief

Omniflux luchtinlaatkleppen

Omni_1000.jpg

Voor ventilatie met kwaliteit en betrouwbaarheid

De Omniflux is een unieke luchtinlaatklep welke maximale controle bied over ventilatiecapaciteit en de instroomrichting van de lucht. Klik op onderstaande button voor meer informatie. 

Meer informatie

Doe mee & maak kans!

Impex

Maak kans op één van de drie I-Flush sets!

Klik op de onderstaande button, laat uw gegevens achter en maak kans één van de drie I-Flush sets

Ik doe mee >

Bezoek onze vakpartners