BioBeurs 2018: Beter ‘verwaarden’ en diergezondhei

BioBeurs 2018: Beter ‘verwaarden’ en diergezondheid centraal op Pluimveeplein

1 feb 2018

Bericht

Op het Pluimveeplein kwamen beter verwaarden en diergezondheid in de biologische pluimveehouderij aan bod. Het themaplein was onderdeel van de BioBeurs die deze week in Zwolle plaatsvond.

Scheria levert nieuwe biologische nuggets en krokantsticks aan voor productconcepten en vleesverwerkende bedrijven. De versleverancier laat de nieuwe verse pluimveeproducten verwerken van uitgelegde biologische legkippen. Na de legperiode van 80 tot 85 eieren worden de dieren bij
Van de Meer in Dronrijp geslacht en verwerkt tot filets voor biologische supermarkten en vleesleveranciers. “Hier worden jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen kippen geslacht. Beter verwaarden is actueel in de sector. We zijn nu bezig met een webshop om biologische legkipproducten online ook voor out of home en boerderijwinkels beschikbaar te maken”, vertelt Max Vos van World Wide Food Trade, dat onder meer de Biomeerwaardekip en Ekopuur producten verkoopt.

De Ekopuur kipsnacks, die net als het overige assortiment het Beter Leven-keurmerk 3 sterren van de Dierenbescherming dragen, worden geproduceerd van vlees van biologische legkippen van pluimveebedrijven die zijn aangesloten bij Biomeerwaardekip. Deze leveranciersvereniging streeft met een betere afzet en verwaarding naar een meerprijs van dit vlees.

Van ei tot kipproduct

Beter verwaarden van ei tot kipproduct is ook het doel van Chris en Marjanne Borren van biologische pluimveehouderij de Lankerenhof in Voorthuizen. “We slachten nu enkele duizenden haantjes per jaar en dit volume groeit”, verklaart Chris Borren. “Onze soepkip en het hele haantje zijn steeds meer in trek bij de consument vanwege de beleving, de herkomst en uiteraard de smaak. De consument is meer met eten bezig. De product mag dan bereidingstijd kosten en een verhaal hebben, pas wanneer de smaak goed is, ontstaat er klantenbinding”, ervaart hij. De Lankerenhof levert panklare Haantje de Coq kippen van achthonderd tot negenhonderd gram aan onder meer Estafette winkels en lokale supermarkten. De SouperHen van leghennen is niet alleen geschikt voor kippensoep, maar is ook in filets leverbaar.

Bloedluis bestrijden met zitstokken

De zitstokken van Vencomatic Group bestrijden bloedluis met stroomschokjes. Dit gebeurt op een duurzame manier. Het systeem dat bloedluis in de stal kan beheersen voorkomt ingrijpen in het stalsysteem, aldus een vertegenwoordiger op de beurs. De luis gaat via de onderkant naar de Q-Perch zitstokken waar de kippen ’s avonds op gaan zitten, krijgt daar een stroomschokje en wordt gedood. Deze aanpak vermindert op een natuurlijke manier en zonder verdere ingrepen en kosten de ziektedruk in de biologische pluimveehouderij.

Avivet rolt haar systeem voor bloedluismonitoring dit jaar verder uit. “Het systeem is vorig jaar uit de testfase gekomen en we gaan het nu in Nederland verder onder de aandacht brengen”, vertelt Melchior de Bruin. Ter Heerdt kuikens en hennen presenteerde op de beurs haar nieuwe bio-team met verkoopadviseur Ed Obbink en technisch adviseur Remco Huizing. Het bedrijf, specialist in Lohmann kippen, startte het team omdat er behoefte is aan meer specialisme in het houden van biologische legkippen.

Op het Pluimveeplein waren verder verschillende voerleveranciers te vinden waaronder AgruniekRijnvallei dat Zuiver Voer presenteerde.

Deel dit artikel

Heeft u vragen over producten of diensten uit dit artikel? Stel hier uw vraag!
Er wordt alleen gereageerd op serieuze vragen.

Klimaat op maat!

TPI

TPI-Polytechniek is leverancier van ventilatie componenten voor de agriculturele sector. Met ons brede productprogramma kunnen wij voor iedere stal een passende oplossing bieden.

Meer informatie >>

Gerelateerde artikelen

Agridagen 2018: kansen voor Nederlands-Belgische k

Agridagen 2018: kansen voor Nederlands-Belgische kruisbestuiving

1 feb 2018 Bericht
Agridagen 2018: kansen voor Nederlands-Belgische kruisbestuiving
Adri Pasman: “Het voerprobleem is helemaal onder c

Adri Pasman: “Het voerprobleem is helemaal onder controle”

1 feb 2018 Bericht
Adri Pasman: “Het voerprobleem is helemaal onder controle”
Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstall

Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstallen droog

18 jan 2018 Bericht
Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstallen droog


Vakpartner nieuws

Het LAT concept als variant op de Quality Time voo

Het LAT concept als variant op de Quality Time voor vleeskuikenouderdieren

10 jul 2019 Bericht WUR/Aeres
Het LAT concept als variant op de Quality Time voor vleeskuikenouderdieren
Bundeling van krachten voor het beste resultaat

Bundeling van krachten voor het beste resultaat

24 jun 2019 Bericht WUR/Aeres
Bundeling van krachten voor het beste resultaat
Welzijn van kippen versus volksgezondheid; opvatti

Welzijn van kippen versus volksgezondheid; opvattingen en stakeholders

18 jun 2019 Bericht WUR/Aeres
Welzijn van kippen versus volksgezondheid; opvattingen en stakeholders

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies