BioBeurs 2018: Beter ‘verwaarden’ en diergezondhei

BioBeurs 2018: Beter ‘verwaarden’ en diergezondheid centraal op Pluimveeplein

1 feb 2018

Bericht

Op het Pluimveeplein kwamen beter verwaarden en diergezondheid in de biologische pluimveehouderij aan bod. Het themaplein was onderdeel van de BioBeurs die deze week in Zwolle plaatsvond.

Scheria levert nieuwe biologische nuggets en krokantsticks aan voor productconcepten en vleesverwerkende bedrijven. De versleverancier laat de nieuwe verse pluimveeproducten verwerken van uitgelegde biologische legkippen. Na de legperiode van 80 tot 85 eieren worden de dieren bij
Van de Meer in Dronrijp geslacht en verwerkt tot filets voor biologische supermarkten en vleesleveranciers. “Hier worden jaarlijks 1,5 tot 2 miljoen kippen geslacht. Beter verwaarden is actueel in de sector. We zijn nu bezig met een webshop om biologische legkipproducten online ook voor out of home en boerderijwinkels beschikbaar te maken”, vertelt Max Vos van World Wide Food Trade, dat onder meer de Biomeerwaardekip en Ekopuur producten verkoopt.

De Ekopuur kipsnacks, die net als het overige assortiment het Beter Leven-keurmerk 3 sterren van de Dierenbescherming dragen, worden geproduceerd van vlees van biologische legkippen van pluimveebedrijven die zijn aangesloten bij Biomeerwaardekip. Deze leveranciersvereniging streeft met een betere afzet en verwaarding naar een meerprijs van dit vlees.

Van ei tot kipproduct

Beter verwaarden van ei tot kipproduct is ook het doel van Chris en Marjanne Borren van biologische pluimveehouderij de Lankerenhof in Voorthuizen. “We slachten nu enkele duizenden haantjes per jaar en dit volume groeit”, verklaart Chris Borren. “Onze soepkip en het hele haantje zijn steeds meer in trek bij de consument vanwege de beleving, de herkomst en uiteraard de smaak. De consument is meer met eten bezig. De product mag dan bereidingstijd kosten en een verhaal hebben, pas wanneer de smaak goed is, ontstaat er klantenbinding”, ervaart hij. De Lankerenhof levert panklare Haantje de Coq kippen van achthonderd tot negenhonderd gram aan onder meer Estafette winkels en lokale supermarkten. De SouperHen van leghennen is niet alleen geschikt voor kippensoep, maar is ook in filets leverbaar.

Bloedluis bestrijden met zitstokken

De zitstokken van Vencomatic Group bestrijden bloedluis met stroomschokjes. Dit gebeurt op een duurzame manier. Het systeem dat bloedluis in de stal kan beheersen voorkomt ingrijpen in het stalsysteem, aldus een vertegenwoordiger op de beurs. De luis gaat via de onderkant naar de Q-Perch zitstokken waar de kippen ’s avonds op gaan zitten, krijgt daar een stroomschokje en wordt gedood. Deze aanpak vermindert op een natuurlijke manier en zonder verdere ingrepen en kosten de ziektedruk in de biologische pluimveehouderij.

Avivet rolt haar systeem voor bloedluismonitoring dit jaar verder uit. “Het systeem is vorig jaar uit de testfase gekomen en we gaan het nu in Nederland verder onder de aandacht brengen”, vertelt Melchior de Bruin. Ter Heerdt kuikens en hennen presenteerde op de beurs haar nieuwe bio-team met verkoopadviseur Ed Obbink en technisch adviseur Remco Huizing. Het bedrijf, specialist in Lohmann kippen, startte het team omdat er behoefte is aan meer specialisme in het houden van biologische legkippen.

Op het Pluimveeplein waren verder verschillende voerleveranciers te vinden waaronder AgruniekRijnvallei dat Zuiver Voer presenteerde.

Deel dit artikel

Heeft u vragen over producten of diensten uit dit artikel? Stel hier uw vraag!
Er wordt alleen gereageerd op serieuze vragen.

Klimaat op maat!

TPI

Besparen op stookkosten in de winter en in de zomer hittestress tegengaan, het klimaat neemt het jaar rond uitdaging met zich mee voor de pluimveehouder.

Meer informatie >>

Gerelateerde artikelen

MS Schippers investeert in nieuwe HyCare-onderzoek

MS Schippers investeert in nieuwe HyCare-onderzoeksfaciliteiten

20 sep 2018 Bericht
MS Schippers investeert in nieuwe HyCare-onderzoeksfaciliteiten
De 78e editie van de SIMA komt er weer aan!

De 78e editie van de SIMA komt er weer aan!

20 aug 2018 Bericht
De 78e editie van de SIMA komt er weer aan!
Annie Schreijder-Pierik: Biologisch gemengde bedri

Annie Schreijer-Pierik: Biologisch gemengde bedrijven behouden bestaansrecht

19 apr 2018 Bericht
Annie Schreijer-Pierik: Biologisch gemengde bedrijven behouden bestaansrecht
Nieuw - Stalboekje over kalkoenen

Nieuw - Stalboekje over kalkoenen

13 mrt 2018 Bericht
Nieuw - Stalboekje over kalkoenen
Invulling LIV Venray: Wat kan men verwachten?

Invulling LIV Venray: Wat kan men verwachten?

7 mrt 2018 Bericht
Invulling LIV Venray: Wat kan men verwachten?
Door mestschuiven te gebruiken blijft er mooi dun

Door mestschuiven te gebruiken blijft er mooi dun laagje strooisel over

15 feb 2018 Bericht
Door mestschuiven te gebruiken blijft er mooi dun laagje strooisel over
Agridagen 2018: kansen voor Nederlands-Belgische k

Agridagen 2018: kansen voor Nederlands-Belgische kruisbestuiving

1 feb 2018 Bericht
Agridagen 2018: kansen voor Nederlands-Belgische kruisbestuiving
Adri Pasman: “Het voerprobleem is helemaal onder c

Adri Pasman: “Het voerprobleem is helemaal onder controle”

1 feb 2018 Bericht
Adri Pasman: “Het voerprobleem is helemaal onder controle”
Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstall

Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstallen droog

18 jan 2018 Bericht
Innovatieve warmtewisselaar maakt vleeskuikenstallen droog


Vakpartner nieuws

Klimaat op maat!

Klimaat op maat!

5 apr 2019 Bericht TPI-Polytechniek
Klimaat op maat!
Vacature: Onderwijscoach en onderzoeksassistent pl

Vacature: Onderwijscoach en onderzoeksassistent pluimvee Aeres Farms

25 mrt 2019 Bericht
Vacature: Onderwijscoach en onderzoeksassistent pluimvee Aeres Farms
Pluimveehouder Peter Buts: “Kuikens presteren elke

Pluimveehouder Peter Buts: “Kuikens presteren elke ronde goed”

19 mrt 2019 Bericht De Nijborg Agri
Pluimveehouder Peter Buts: “Kuikens presteren elke ronde goed”

Bezoek onze vakpartners

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren Verder zonder cookies